Povratak
Glagoljicom do novih turističkih proizvoda

Glagoljicom do novih turističkih proizvoda

- Čuvajte glagoljicu, čuvajmo ju svi zajedno jer to je dio hrvatskog identiteta - istaknula je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koja je u prigodi obilježavanja Međunarodnog Dana materinjeg jezika potpisala i pismo suradnje sa Požeško-slavonskom županijom

Pod nazivom ‘Glagoljica, pismo koje spaja’ održan je okrugli stol u IC Muzeju bećarca kojim su započeli 1. Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva u organizaciji Gradova prijatelja – Pleternice i Novske. Osim raznih projekata koji su usmjereni na gospodarski i društveni razvoj, Gradove Pleternicu i Novsku spojilo je i povijesno hrvatsko pismo glagoljica na temelju kojeg smo i danas prepoznati u Europi i svijetu

– Muzej bećarca je mjesto kojim svjedočimo kako se od jedne male ideje napornim radom može doći do velikih priča za naš Grad i za naše sugrađane. Upravo smo po tome slični s Gradom Novskom, našim prvim prijateljskim gradom. Pomoću bespovratnih sredstava brojne prilike pretvaramo u projekte kojima povećavamo kvalitetu života. Pismo koje nas spaja, glagoljica, otvara nam neke nove zajedničke priče – izjavila je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

Županica požeško-slavonske županije Antonija Jozić naglasila je kako su Dani glagoljice i glagoljaštva prigodno uz Međunarodni dan materinjeg jezika, a prvo pismo materinskog jezika kojeg su Hrvati koristili bila je upravo glagoljica.

– Pismo glagoljica, hrvatsko pismo, pismo kojim su pisali naši stari predci predstavlja neprocjenjiv i nevjerojatan dio hrvatske baštine i hrvatskog identiteta koji se nastoji očuvati, u konačnici i donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku kojeg je na inicijativu Matice hrvatske usvojena u hrvatskom Saboru – izjavila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

U prigodi obilježavanja Međunarodnog Dana materinjeg jezika potpisano je i pismo suradnje Požeško-slavonske županije s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji kojim je osigurana financijska pomoć i podrška koja će pomoći jačanju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

– Čuvajte glagoljicu, čuvajmo ju svi zajedno jer to je dio hrvatskog identiteta. Moramo čuvati naše korijene i dijelove hrvatskog identiteta. Ako to ne uspijemo očuvati, budućnost naših generacija neće biti zagarantirana. Svesrdno podržavam današnji dan i ove aktivnosti koje su pred vama – izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Osječke znanstvenice prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Forjan svoje su teorijsko i praktično iskustvo o glagoljici nedavno uknjižile pod naslovom Brendiranje kulturom: glagoljica čija je promocija također održana.